Ovog vikenda na Šalati saznat ćemo pobjednike Trofeja Dinamo, ali i ponosne osvajače titula najboljeg igrača turnira, najboljeg strijelca i najboljeg vratara. Nagrade nose imena trojice Dinamovaca koji su ostavili veliki trag u povijesti kluba, pa stoga donosimo kratke priče o Josipu Kužeu, Dražanu Jerkoviću i Ivanu Turini.

Josip Kuže – jedan od nas

Od svih igrača i trenera u dugogodišnjoj povijesti Dinama, jedan zauzima posebno mjesto u srcima navijača. Josip Kuže možda nije bio najbolji igrač, možda nije ostvario najbolje rezultate kao trener, ali je svojim karakterom „natjerao“ modri puk da ga zavoli. Stariji navijači pamte ga kao čvrstog obrambenog igrača koji je nastupao za Dinamo punih 10 godina i u tom periodu osvojio je jedan Kup bivše države.

trofej dinamo josip kuže

Na Dinamovu klupu kao trener prvi puta je došao 1989. godine, te je pod njegovim vodstvom ekipa igrala vrlo lijep, napadački nogomet i malo je nedostajalo da Dinamo osvoji peti naslov prvaka Jugoslavije. Ipak, u prvom trenerskom mandatu Kuže će možda najviše biti upamćen po tome što je branio Dinamove navijače i igrače prije nikad odigrane utakmice protiv Zvezde na Maksimiru 13. svibnja 1990. godine.

Drugi put je modru momčad vodio od 2005. do 2006. godine te je i u tom periodu Dinamo igrao lepršavi i atraktivan nogomet i rušio je rekorde nepobjedivosti. Kuže je ipak zbog neslaganja s upravom kluba morao otići, a iako je izjavio da će se jednog dana vratiti, to se nažalost nije dogodilo. Preminuo je u lipnju 2013. godine nakon teške bolesti, a Dinamovi navijači su se pobrinuli da Jožin lik i djelo ne padne u zaborav, tako se i titula najboljeg igrača turnira zove po njemu.

Dražan Jerković – gol po tekmi

Nagrada najboljeg strijelca Trofeja Dinamo nosi ime Dražana Jerkovića, Dinamovim navijačima poznat kao Plavi 9. Jerković je u nešto više od 10 godina u Dinamu imao prosjek više od jednog gola po utakmici što ga čini najučinkovitijim napadačem. Osim toga, u svojoj bogatoj karijeri ima i titulu najboljeg strijelca Svjetskog prvenstva 1962. godine u Čileu koju je podijelio s još petoricom igrača.

trofej dinamo dražan jerković

Jerković je osim po „trpanju“ protivničkih mreža bio poznat i po svojim atraktivnim golovima, a posebno je vješt bio u izvođenju „škarica“. Odmah nakon igrače karijere bacio se u trenerske vode gdje je također bio vrlo uspješan, a posebno mjesto u povijesti domaćeg  nogometa zauzeo je time što je bio prvi izbornik hrvatske nogometne reprezentacije.

Ivan Turina – Dinamovo dijete

Želja svakog vratara koji nastupi na Trofeju Dinamo je osvojiti nagradu Ivan Turina. Naslov najboljeg golmana turnira dobio je ime po nikad prežaljenom Dinamovom vrataru koji nas je iznenada napustio u 33. godini, nepunih 2 mjeseca prije Josipa Kužea. „Joja“ je bio Dinamovo dijete, prošao je sve uzraste za klub, ali i za reprezentaciju do koje je došao svojim vještinama između vratnica.

trofej dinamo ivan turina

Posljednji klub bio mu je švedski AIK čiji navijači su mu zajedno s Bad Blue Boysima priredili emotivni oproštaj na prijateljskoj utakmici njemu u čast. Ivan je ostavio veliki trag u Stockholmu, ali i u svom Zagrebu gdje je Dinamove boje branio devet godina.

Dosadašnji osvajači nagrada:

2017.g.

  • Nagrada Josip Kuže (najbolji igrač): Luka Perić (CB Dobermann)
  • Nagrada Dražan Jerković (najbolji strijelac): Sadat Ziberi (Jelena Trade)
  • Nagrada Ivan Turina (najbolji golman): Kristijan Cingulin (MNK Kustošija)

2018.g.

  • Nagrada Josip Kuže (najbolji igrač): Luka Davidović (SZZG)
  • Nagrada Dražan Jerković (najbolji strijelac): Franjo Matković (SZZG)
  • Nagrada Ivan Turina (najbolji golman): Tomislav Hercigonja (Playbox Mr. Jack)

2019.g.

  • Nagrada Josip Kuže (najbolji igrač): Dominik Brletić (Meteora Futsal)
  • Nagrada Dražan Jerković (najbolji strijelac): Marko Korečić (Vulkanizacija Mario)
  • Nagrada Ivan Turina (najbolji golman): Tomislav Hercigonja (Playbox Mr. Jack)