Uskoro nam se bliži prvi turnir ovogodišnjeg Trofeja Dinamo, turnir u spomen na našeg Matu Čuljka na Črnomercu (28.5-3.6). Prijaviti se možete na Facebook stranici natjecanja. Ove godine dodali smo , osim muškog turnira i ženski turnir. Ove sezone, na seniorskom tuniru prešli smo sa 5+1 na 4+1 koji se igra u srednjim školama i fakultetima, kao i na najmasovnijem turniru za mlađe kategorije, Zagreb Winter Cupu.  Zbog toga, kao uvertiru u početak na Črnomercu porazgovarali smo sa Vedranom Prgom, direktorom Meteora produkcije, jednim od začetnika Zagreb Winter Cupa, i predsjednikom malonogometnog kluba Meteora Futsal koji se ove sezone natječe u Prvoj HMNL za žene.

„Zagreb Winter Cup je turnir koji je specifičan po tome jer se od samih početaka igra po futsal pravilima. Kod pokretanja turnira naš cilj je bio pokrenuti razvoj ženskog futsala, koji je u Hrvatskoj nažalost marginaliziran, te potaknuti mlade naraštaje na bavljenje sportom. Ponosni smo jer smo u tome i uspjeli. Veseli nas podatak da je na turniru igralo više od sto ekipa, a da je ženski dio turnira najjači u cijeloj regiji, ako ne i šire.“

 Zanimalo nas je kako je započela priča oko Zagreb Winter Cupa i kako se sam turnir razvijao.

„U jesen 2014. godine na ideju smo zajednički došli s g. Draganom Đukanovićem, tadašnjim vlasnikom Fusio futsal centra. Prve godine turnir se pokazao kao pun pogodak i bilo je logično da se isti i nastavi. 

Naravno da su se pojavljivale i neke prepreke, zimski smo turnir pa to iziskuje znatno veće organizacijske troškove nego organizacija ljetnih turnira koji se igraju na otvorenom. Ipak, nismo posustajali i turnir je rastao. 

Moramo se zahvaliti na suradnji i Sportskoj televiziji. Naime, svake godine finala smo prenosili u njihovom programu, a ove godine gledatelji su imali priliku po prvi puta pogledati i polufinalni dan. 

Također, lani smo uveli još jednu zanimljivost, revijalnu utakmicu u kojoj reprezentacija turnira igra protiv atraktivnog protivnika iz svijeta seniorskog futsala. Tako mlade snage dobivaju priliku iskusiti kako je zaigrati protiv seniorskih sastava, a dajemo priliku nekim igračima koji nisu izborili završnicu da zaigraju u sklopu finalnog vikenda pred TV kamerama.

Dosadašnji protivnici reprezentacije turnira bili su Aurelia Futsal i Olmissum, a oba puta izbornik mladih nada Zagreb Winter Cupa bio je Korab Morina. 

Svake godine na turnir se prijavljivalo sve više ekipa pa smo tako u četiri godine brojku povećali sa 16 na 101 prijavu što nas čini iznimno ponosnima. Nama koji volimo futsal ovo je još jedan dokaz da treba ulagati u futsal.“

 Četiri izdanja turnira su iza nas, što donosi budućnost?

„Na zimu kreće peto izdanje Zagreb Winter Cupa. Pripreme su već krenule i trenutno smo u fazi prijava na natječaje, pregovora s potencijalnim sponzorima, kao i s dvoranama za uvodna kola te za završnu fazu turnira.

Kako slušamo želje natjecatelja tako smo odlučili da će se vratiti sustav natjecanja sa skupinama jer se sustav s repasažom mnogim ekipama nije svidio.“

Ono što nas je najviše zanimalo je bila odluka da se uvedu pravila 4+1 za sve kategorije na turniru.

„Mi smo od samih početaka poznati kao turnir na kojem se igra isključivo prema FIFA-inim futsal pravilima. Djevojke su oduvijek igrale u sustavu 4+1, dok su kategorije U-17 i U-19 imale tog dodatnog igrača u polju. Lani smo uveli dodatnu kategoriju, U-21, i odmah stavili da se igra u sustavu 4+1. Turnir je bio i više nego dobro prihvaćen. Do završnice su došle četiri momčadi sačinjene isključivo od velikonogometaša, a putem prema finalu ispadali su redom igrači koji igraju ili su igrali u Futsal Dinamu, Alumnusu, Zagreb Gimki, Fotexu, Murteru, Nacionalu i Split Tommyu. Na kraju su turnir osvojili igrači momčadi MC Plusa za koje su većinom igrali dečki iz NK Top Kerestinec.

 Primjera radi ljepoticu turnira u četvrtfinalu odigrali su Zagreb Gimka pojačana sa Antoniom Jamičićem iz Murtera i Antoniom Sekulićem iz Split Tommya protiv Igraonice Sportić, ekipe velikonogometaša iz Velike Gorice koji su bili dvije godine mlađi od Gimkinog sastava. Na kraju je nakon 3:3 u regularnom dijelu utakmice slavila Igraonica Sportić nakon raspucavanja šesteraca. 

 Uz sve to činjenica je da se školska natjecanja igraju po futsal pravilima tako da sve više djece koja dolazi na turnir u kategoriju U-17 nije upoznata sa sustavom 5+1. A kategorija U-21 samo je pokazala da velikonogometaši ne moraju strahovati da će gubiti od malonogometaša već da je to samo mit.“

 S obzirom da je Vedran duže vrijeme u futsalu, nismo mogli izbjeći priču o hrvatskom futsalu, stanju u njemu i njegovoj budućnosti.

„Kako sam i sam dosta involviran u hrvatski futsal mogu samo reći da je stanje skoro pa katastrofalno. Nažalost hrvatski futsal opstaje samo na entuzijazmu nekih pojedinaca te bi ovim putem pozvao HNS da se ozbiljno pozabavi s ovim sportom jer potencijala ima itekako puno, ali ono što tzv. Komisija za mali nogomet (ne) čini je veliki problem. 

 Moje iskustvo dolazi iz ženskog futsala gdje sam predsjednik kluba koji se natječe u Prvoj HMNL za žene. Liga traje dva mjeseca, tri vikenda. Djevojke nemate kako motivirati da igraju i treniraju kada nema natjecateljskih utakmica. Već se više puta išlo prema Savezu da se naprave neke promjene, da se uvede Kup natjecanje, ali Komisija se oglušila na sve zahtjeve klubova. Žalosno je da su studentska natjecanja bolje organizirana nego službena liga. 2019. godine igra se Euro za žene, ali uopće nema pomaka oko organiziranja ženske reprezentacije. Primjera radi, susjedna Slovenija već se par mjeseci priprema i igra prijateljske utakmice.

Kako ubrzo kreće prvi turnir u seriji trofej Dinamo, i na Črnomercu nas čeka početak priče koja kulminira u rujnu na Šalati na velikoj završnici, zanimalo nas je hoće li Prga prijaviti svoju ekipu.

Za ženski dio turnira ćemo se sigurno prijaviti, a s dečkima ćemo još vidjeti. Tu smo malo “tanki” u zadnje vrijeme.